opslag

‘Stilstand, stapel en voorraad’ in plaats van ‘Flow’

Verspilling door opslag/voorraad is het oppakken, verplaatsen, neerzetten en stil laten staan van materialen en informatie en in klantprocessen soms ook van mensen.

Hier is het opletten geblazen. Een blinde ambitie voor nul opslag of voorraad is nogal onverstandig. Opslagplekken en voorraden verkleinen en steeds verder verkleinen is de goed reis. Een kleine, goed doordachte tussen-voorraad is in de meeste gevallen het optimum.

Tot u spreekt voorraad:

Ik ben overal maar niemand ziet mij meer, zo gewend als men is aan mijn aanwezigheid. Men pakt mij op en zet mij weer neer zonder erbij na te denken. Ik ben er al zolang dat bijna niemand meer weet dat ik bijzonder ben. Ik ben de pallet printpapier. Ik ben de mailbox met 3000 mails. Ik ben de horizontale stapels op bureaus. Ik ben de kelder vol met levensmiddelen (die ‘helaas’ wel eens over de datum gaan). Ik ben het onderhanden werk, de werkvoorraad en de achterstand. Als het even kan zorg ik ervoor dat er stilstand komt, er gestapeld wordt en voor de zekerheid overal zeer veel meer dan genoeg van alles op voorraad is. Ik ben dan ook blij met overproductie en kan het heel goed vinden met transport.
Ik ben bang de korting te missen van het in één keer veel bestellen.
Ik ben bang voor het moment dat er geen excuus meer is om echt aan de slag te gaan omdat er niets anders meer voorhanden is dan dat wat moet.
Ik ben bang voor te kleine voorraden omdat ik er niet op wil vertrouwen dat mijn leveranciers op tijd zullen kunnen of willen zijn.

Mijn Top 10 in voorbeelden:

  1. Opslag en voorraad in het kantoor
  2. Wachtlijsten in de jeugdzorg
  3. 17 miljoen boeken de prullenmand in
  4. Mexicaanse griepsvaccins verbrand
  5. Te groot wagenpark (te veel spullen)
  6. Voorraden auto’s in Rusland
  7. Lades vol met Gsm-opladers van drie modellen terug.
  8. Medicatie of voeding die uiteindelijk over de datum raakt.
  9. Een pallet printpapier bestellen (lijkt zo mooi goedkoop).
  10. Vervuilde en verouderde adresbestanden.