bewegen

Bewegen (van mensen)

Beweging als verspilling is het afstanden afleggen tussen allerlei apparaten, afdelingen en functies. Het is ook het zoeken naar materialen en gereedschappen, dossiers, stukken en mappen.

Ook hier is er weer een zoektocht naar het ideaal. Uren niet bewegen (of heel weinig) is onmenselijk. Te veel lopen zonder toegevoegde waarde is een verspilling. Te weinig bewegen en daardoor verstijven kan leiden tot arbeidsongeschiktheid en is derhalve ook een (veel moeilijker zichtbare) verspilling.

Tot u spreekt beweging

Ik ben de kracht die ervoor zorgt dat medewerkers bijna aan het echte werk gaan maar ‘helaas’ echt nog eerst nog even iets moeten zoeken, opzoeken, halen of wegbrengen. Het liefst zie ik dat de grens tussen echt waarde toevoegen en zomaar bewegen niet meer zichtbaar wordt of te beleven is. Ik ben de kopieermachine die een verdieping lager staat. Ik ben de fax machine die een verdieping hoger staat. Ik ben de onlogica van het bureau dat vol staat met spullen die maar heel weinig gebruikt worden en van de kast op afstand waar de dagelijkse spullen in staan. Ik ben de wanorde in de gereedschapskist of lade, archief of magazijn.

Mijn Top 10 in voorbeelden:

  1. Zoeken naar stukken.
  2. Muis gebruiken in plaats van sneltoetsen.
  3. Zoeken naar de juiste kruiskopschroevedraaier.
  4. Zoeken naar telefoonnummers.
  5. Verplaatsen van horizontale stapels om ruimte te maken.
  6. Steeds weer verzetten van pannen in de keuken door vorm-logica toe te passen in plaats van  gebruik-ik-veel-dus dichtbij-vooraan-logica.
  7. Lopen naar de centrale printer.
  8. Iets opzoeken in een papieren catalogus in plaats van op een website met een goede zoekfunctie.
  9. Zoeken naar collega’s.
  10. Slechte werkplekorganisatie (lay-out) waardoor er veel extra beweging noodzakelijk is om het werk te kunnen doen.