MUDA 6 Ruimte (gastblog Hugo Stam)

(Vloer)Oppervlak en Ruimte

Het gebruiken van niet noodzakelijke ruimte is verspilling en leidt tot chaos: Zet één pallet in een lege ruimte en voor je het weet staat de ruimte vol.

Gebrek aan oppervlak of ruimte zal eveneens verspilling opleveren.

Ruimte zorgt voor transparantie, inzicht en overzicht!

Zodra oppervlak en ruimte gebruikt worden, leggen ze beslag op alles wat je nodig hebt om een dienst of product te kunnen leveren. Hoe minder oppervlak en ruimte je gebruikt, hoe beter het rendement en de flexibiliteit om in te spelen op een andere/veranderende vraag.

De meeste mensen hebben een soort van natuurlijke neiging om zodra ze ruimte zien, deze te vullen. Want, “lege ruimte, dat is pas zonde!”

Op zichzelf is dat een juiste uitspraak. Maar, veel meer zonde is lege ruimte gebruiken terwijl het niet noodzakelijk is.

Tip:

  1. Gebruik ruimte alleen voor een nieuw of ander noodzakelijk proces
  2. Verhuur of verkoop het teveel aan ruimte
  3. Verhuis naar een kleiner pand met voldoende ruimte binnen en buiten

Een dure les!

Jaren geleden kwam ik ergens in Twente op een heel groot ‘Eigen Terrein’ bij een bedrijf waar ik een viertal hallen leeg zag staan; twee gloednieuw en twee wat oudere exemplaren.  “Te huur’ stond erop.

Op mijn vraag naar het waarom kreeg ik het volgende antwoord: “Wij werkten al jaren in 6 hallen en iedereen had ruimtegebrek. Na jaren discussie gaf de directie toestemming er 2 hallen bij te bouwen. Nadat de hallen gebouwd waren en de infrastructuur aangepast i.v.m. transport naar en van de nieuwe hallen, werden ook deze hallen in gebruik genomen en de andere hallen heringericht. Iedereen had eindelijk weer voldoende ruimte. Vervolgens is vanuit de directie een LEAN-traject gestart. Twee jaar later had we met hulp van een aantal externe lean-consultants in alle operationele (deel)processen zoveel verspilling weten te vermijden dat alles in 4 hallen paste. Plus de kwaliteit van werken en leverbetrouwbaarheid van processen waren zienderogen toegenomen. Bovendien had niemand nog het gevoel ruimte te kort te komen.”

Ik zei: “Wat jammer dat jullie die 2 hallen toen al hadden gebouwd.”

“Nou ja,” kreeg ik als antwoord, “in de tijd dat we in 6 hallen zaten was alles één grote onoverzichtelijke en niet te ontwarren kluwen. Nadat we dat konden verdelen over 8 hallen kregen we beter inzicht in wat er precies speelde. Pas toen zagen en kregen we ook letterlijk de ruimte om de verspillingen drastisch te vermijden”

Over de auteur

Hugo Stam is specialist in verbetermanagement en procesoptimalisatie op basis van LEAN by KaiZen. Als adviseur, trainer, coach en engineer draagt hij bij aan het implementeren en het duurzaam succesvol toepassen van deze mens- en resultaatgerichte denk- en werkwijze.

“Het integraal toepassen van LEAN by KaiZen zal uiteindelijk leiden tot World Class Performance, de ultieme bevestiging van het bestaansrecht van een onderneming.”

   Volg Hugo op LinkedIn

  Bel Hugo: 06 – 48485941

  Stuur Hugo een e-mail