Regelarme (jeugd-)zorg

Citaat van deze plek: “Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil experimenteren met regelarme zorginstellingen. Ze wil daarbij de bewijslast omdraaien: niet de aanbieder moet aantonen dat een regel tot onnodige bureaucratie leidt, maar de regelgevende instantie moet aantonen dat de regels noodzakelijk zijn.

Als een regel niet nodig is voor de kwaliteit van zorg, wordt hij geschrapt, en wel voor de hele zorg, is het idee. In het voorjaar zal de staatssecretaris meer naar buiten brengen over de aanpak van experimenten met regelarme instellingen. Ook in de jeugdzorg moet papier plaatsmaken voor vertrouwen in professionals, aldus Veldhuijzen van Zanten.”

Dat is goed nieuws maar misschien wel een tikkie naïef. Als de opvatting over kwaliteit niet drastisch wijzigt zijn alle regels in no-time weer retour zo vrees ik.