12 tips tegen verspilling van voeding

Het voedingscentrum geeft een mooi opsomming van manieren om voedsel niet te verspillen. 12 tips tegen verspilling. Hun categorieën kun je zo koppelen aan onze 7 verspillingen. Het zijn met name de verspillingen die direct rondom het proces zitten. En dat is mooi want zo kun je ze goed zien en dus ook aanpakken. Mooie en herkenbare tips!

Kopen = Overproductie
Bewaren = opslag
Koken = Proces

Daar komen de tips:

Kopen

1. Kijk eerst wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Maak oudere producten eerst op.
2. Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was.
3. Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt.
4. Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Eet de voorgesneden groente dus eerder op. Groenten uit blik en pot zijn een goed alternatief voor vers.

Bewaren

5. Zet de koelkast op 4 ºC. Dan blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
6. Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Of leg het in de diepvries en ontdooi wat je nodig hebt.
7. Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast
8. Check 2 keer per week de data van producten. Maak TGT-producten op op de uiterlijke datum. THT-producten kun je nog daarna gebruiken, als ze goed ruiken en er goed uit zien.

Koken

9. Weeg aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat.
10. Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept.
11. Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten.
12. Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Braad het en je kunt het nog 2 dagen in de koelkast bewaren.