Plasticzakjes sluitertjes

Ja, daar stond ik dan in de keuken van een afdeling voor dagbesteding voor volwassen verstandelijk gehandicapten. We waren daar terecht gekomen in het kader van een 5S dag waarmee je een werkplek verzorgt waar alles is wat er moet zijn en ook nog een vaste plek heeft. Als mini-exercitie besluiten we drie keukenlaatjes te bekijken met een 5S bril. In een van de laatjes lagen de rolletjes met plastic zakjes, vuilniszakken, alufolie en plasticfolie zoals ze ergens in een la liggen in alle keukens van Nederland. Wat er ook altijd door die la heen zwerft zijn de rare sluitdingetjes. Meestal wit plastic reepjes met een staal draadje erin. Ik vermoed dat de bedoeling is dat je je zakjes dichtmaakt door van het matje een reepje af te trekken (zoals je vroeger van de dropmatjes had waar je een reepje vanaf kon trekken). Navraag aldaar bevestigde mijn eigen ervaring: het werkt niet en niemand gebruikt het en kiepert het vroeg of laat in de prullenbak.

Dus iedereen krijgt het als bijlage/ onderdeel van zijn plasticzakjes aankoop. En iedereen die ik vraag gooit ze weg. Een zuivere vorm van overproductie: meer doen dan de klant vraagt.