Motor uit bij rood stoplicht

Pas stond ik bij het stoplicht achter een mooi gestroomlijnde maar wel zeer oude Audi. Het geval proestte vieze rook uit die bij mij naar binnen kwam en maakte een navenante herrie. Dat bracht mij op het verschil met een moderne Prius (waar ik in rijd). Mijn motor is uit als ik op rood moet wachten. Dat wil zeggen: eerst schakelt de Prius van brandstof naar elektrisch (merk je niets van) en vervolgens gaat elektrisch op slaap (merk je ook niets van behalve dat er geen trilling is en geen geluid) waardoor mijn auto de-facto even uit is, geen energie verbruikt en dus ook geen uitlaatgassen of geluid produceert. Wanneer het stoplicht op groen gaat rijdt de Prius direct weg. Gas = beweging. Knappe moderne technologie.

Een mooi voorbeeld van bestrijding van overproductie. Stationair draaien en niet rijden, is alleen nodig omdat de motor anders te veel energie en tijd nodig nodig heeft om weer om te schakelen van stilstand naar rijden. Dat ís dus opgelost. Tot iedereen deze techniek in de auto heeft zal er dus ook nog deze vorm van verspilling zijn. Bij de brug doen alle auto’s het. Bij het stoplicht vooralsnog alleen de Prius.

Nagekomen bericht: inmiddels is mij van verschillende kanten duidelijk gemaakt dat ook de Volkswagen ‘Blue Motion’ technologie gebruik maakt van dezelfde of vergelijkbare technologie. En misschien zijn er nog wel meer merken mee bezig. Dus dat is mooi!