Uw apotheek op zaterdag open?

Naar alle waarschijnlijkheid is uw apotheek net zoals die van ons op zaterdag dicht. Vandaag reed ik er langs en bedacht me dat dit gegeven bijzonder is. De woordvoerders van deze beroepsgroep struikelen over elkaar om toch maar te verwoorden dat zij zeer klantgericht, servicegericht en modern zijn. Ze zijn naar hun eigen oordeel een onmisbare schakel in de gezondheidsketen. Ik kan dat inhoudelijk niet zo goed beoordelen maar vind het wel heel raar dat een apotheek niet gewoon op zaterdag open is, zodat ik mijn oude medicijnen af kan leveren, mijn huismiddelen kan halen, even tijd heb voor een adviesvraag en misschien ook wel mijn herhalingsrecept op kan halen.

Ik vermoed dat de apotheker graag het beeld in tact houdt dat we direct na de dokterswachtkamer doorlopen naar de apotheekwachtruimte om daar weer op ons beurt te wachten in een stemmingsvolle eerbied voor de hulp die we krijgen. Misschien zit daarom ook nog de ‘h’ in de naam?

In ieder geval is dit fenomeen een mooi voorbeeld van onderproductie (en dat is ook een verspiling!). De klanten willen meer dan ze krijgen en iedere slimme ondernemer die dat ziet en er een fatsoenlijke ‘business’ van maakt heeft klanten. En als ik het zie zijn er meer die het zien.

Binnenkort is de echte servicegerichte, op klantwaarde gericht, apotheek op zaterdag open. Ik beloof het u.