In Spanje vooral Marokkaanse sinaasappels

Na een tijdje in Spanje ga ik wat beter kijken en luisteren. Waar ik niet overheen en omheen kan kijken is dat het sinaasappels- en citroenen oogsttijd is. Alles hangt vol met geel en oranje. Mooi gezicht als je uit de NL-winter komt. Er is alleen iets bijzonder aan de hand. De sinaasappels worden hier op veel plaatsen niet meer geoogst omdat het voorlopig economisch goedkoper is sinaasappels uit Marokko te halen. Dus:

Ze worden geplukt in Marokko, gesorteerd in Marokko, vervolgens getransporteerd naar Spanje (waarschijnlijk zelfs via Duitsland) en daarna verkocht in de buurtsuper (te weten de Lidl, de Aldi en andere grote Duitse ketens die waanzinnig grootschalig inkopen).

En al deze inzet en kosten wegen op tegen de kosten van de arbeid in Spanje. Het gevolg zal zijn dat hier de boomgaarden verwilderen en kennis en diversiteit verloren gaat. Totdat de arbeidskosten omhoog gaan in Marokko, de werkelijke kosten van economisch vervoer vervoer wordt doorbelast (dus ook de milieu-kosten). Dan zal uiteindelijk de economische logica weer ingeven dat sinaasappels van de buurt-“heuvel” ook verkocht worden in de buurtsuper. Tot dan is er in de huidige economische werkelijkheid rationeel geen verspilling maar in mijn gevoel nadrukkelijk wel.