Taste the Waste

‘Taste the waste’ is de titel van een beroemde documentaire over voedselverspilling. In de film wordt verteld en aangetoond dat 50 % van alles wat aan voedsel wordt geproduceerd niet wordt geconsumeerd maar ergens in de keten uit het proces gaat.

Voorbeelden daarvan: groenten die niet het goede uiterlijk heeft wordt direct weer ondergeschoffeld; iedere ochtend worden in alle supermarkten producten die bijna voorbij de gebruikersdatum zijn, weggehaald uit de schappen en vernietigd; vervolgens kopen wij ook nog allemaal te veel en gooien voedsel weg voor en na het koken.

Het is genant om te zien wat onbewustzijn van ons als klant aan overproductie oplevert in een wereld waarin veel mensen honger leiden. Los van deze morele kant is dit een goed voorbeeld van de verspilling overproductie en is ook goed te zien hoe overproductie weer leidt tot opslag/voorraden, transport en wachten.

De documentaire is te vinden op de website met dezelfde naam. Op deze site is verder ook nog veel info te vinden met betrekking tot het onderwerp verspilling in de voedselketen.

Zoals bijvoorbeeld deze cijfers van het Ministerie:

De Nederlandse consument gooit voor minstens € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is ongeveer €400 per huishouden. Gemiddeld verspilt één persoon ruim 50 kg (43-60 kg) voedsel per jaar. Per huishouden is dat ongeveer 120 kg per jaar. We kopen zo’n 20% van ons eten voor de afvalbak, ruim de helft ervan is verspilling (en dus vermijdbaar).