Ongestempelde postzegels

Vorige week kreeg ik een pakket en dat is altijd leuk. Het was bezorgd bij een buurman (omdat ik niet thuis was ) en deze vroeg of hij de postzegels zou mogen hebben. Ik vond dat uiteraard prima. Als je een zeldzame spaarder kunt bijstaan zonder moeite dan is dat toch mooi werk. Ik bekeek de postzegels en zag dat ze niet gestempeld waren door Tante Pos. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er is wel barcodesticker onder de postzegels te zien maar gestempeld zijn ze niet.

Als ik fantaseer over wat hier is gebeurd dan denk ik dat de grote bulk gewone post uitermate goed geautomatiseerd wordt verwerkt en met een onwaarschijnlijk klein aantal fouten. Dit pakket hoorde zeker niet bij de bulk. Ongewoon van vorm en heel veel zegels dus vermoedelijk maatwerk en dan gaat het natuurlijk ook sneller fout. Ik kan mij zelfs voorstellen dat er een afweging is die maakt dat de moeite om dit soort fouten naar bijna nul te krijgen kostbaarder is dan accepteren dat het af en toe fout gaat. En tenslotte heeft de buurman nu een mooie serie en ook nog ongestempeld.

Een mooi voorbeeld van de verspilling defect.