Fiets gestolen: tweede slot?

Gisteren is mijn fiets gestolen. Dat is vervelend maar tegelijk ben ik ook niet de enige in Nederland. Het was wel erg interessant om te merken wat mijn innerlijke reactie was los van ergernis, ontkenning enz. Ik kwam al heel snel op het idee om er een slot bij te kopen zodat ik mijn (volgende) fiets altijd aan een paal vast zou kunnen zetten.
Die gedachte is een mooie en simpele illustratie van een logische reactie: er gebeurt iets dat we niet willen en vervolgens zorgen we ervoor dat het daarna liefst nooit meer kan gebeuren. De maatregel wordt onderdeel van ons nieuwe proces dat daarmee complexer is geworden, ingewikkelder en kostbaarder (tijd/geld). Want ik moet nu twee sleutels beheren, eraan denken dat ik het extra slot altijd gebruik (anders wordt dit gestolen).

Kortom ‘nadat het kalf verdronken is dempt men de put ‘ leidt tot complexere processen met meer stappen. Wat zijn mijn opties wanneer ik dit niet wil?

  • het risico accepteren (oude fiets rijden);
  • goed opletten waar ik mijn fiets neerzet (alleen betaald stallen);
  • mijn huidige slot wegdoen en één nieuw systeem ontwikkelen dat stelen voorkomt;
  • gaan lopen of de bus nemen, enz.

Ik wacht maar even met het kopen van een extra slot.

Dit was het dus....