Mail kijken in de lift

Een lift is een apart ding. Als mens kom je vanuit je eigen flow tot stilstand omdat je moet wachten op (of in) de lift. De lift is in beweging maar de mens staat stil en wacht. Als er meer mensen in de lift staan is het ook altijd heel duidelijk te beleven hoe de verschillende ‘flows’ tot stilstand komen. De tijd is meestal net iets te kort om deze stromen af te stemmen (praatje maken oid). In de lift is de verspilling Wachten dus heel goed beleefbaar.

Pas luisterde ik naar een uitgebreid interview van David Allen met een hoofd Intensive Care. Deze vrouw stond heel veel in de lift in het grote hospitaal waar ze werkte. In dit interview vertelde zij over haar eigen persoonlijke effectiviteit en beschreef prachtig hoe ze altijd haar mail (op haar iphone) las in de lift. Voor haar had dit de voordelen dat haar eigen denk en werkflow niet tot stilstand kwam en daarmee bracht zij tevens de wacht-op-en-neer-tijd van de lift in balans met zinnig gevulde tijd van haar zelf. Misschien niet een voorbeeld om zo maar na te volgen, maar wel een mooie illustratie van het verschil in tijd van mens en machine dat vaak Wachten oplevert.