17 miljoen boeken de prullenbak in

Gisteren was de directeur van het Centraal Boekhuis op de radio te horen:

Printing on demand is de toekomst

Printing-on-demand maakt het mogelijk om kleine oplagen, van bijvoorbeeld poëzie, toch uit te geven. “Het gaat hier niet om de omvang, zoals een drukker die heeft, maar om het maken van enkele exemplaren. Zo kunnen we een boektitel voor de boekhandel toch leverbaar houden”, vertelt de directeur van het Boekhuis, Hans Willem Cortenraad.

Ook zal het op den duur de boekenberg moeten terugdringen. “Van de 44 miljoen boeken die in het Centraal Boekhuis liggen, kun je er zo 17 miljoen in de prullenbak gooien”, stelt Cortenraad. “Die worden gewoon niet meer verkocht.”

Zijn boodschap (vooral een man van het terugdringen van de verspilling Voorraad die een gevolg is van de verspilling Overproductie die ook Transport veroorzaakt) is dat er op dit moment 44 miljoen boek op voorraad worden gehouden waarvan een klein deel ‘Fast movers’ zijn en een ander deel bestaat uit ‘Slow Movers’ repectievelijk boeken die niet of nauwelijks worden verkocht. Het aantal van de laatste categorie is 17.000.000 boeken. Welgedrukt en nooit meer verkocht. Deze zouden de prullenbak in kunnen! Een aantal ervan gaan gelukkig in een soort tweede leven naar de Ramsj.

Het goede Nieuws: Nu is er bij het Boekhuis de mogelijkheid van ‘printing on demand’ (in feite een vorm van one-piece-one-flow). Voor meer daarover zie de oorspronkelijke webpagina. Overigens kon het al jaren via een uitgever in Engeland en heeft ‘The American Bookshop’ ook zo’n printer aangeschaft om de verspilling Wachten voor klanten te verkorten. Ik voorspel een grote toekomst voor ‘printing on demand’ in combinatie met e-books.