Over stoplicht en rotonde (wachten en flow)

Iedereen kent het beetje rare effect om te wachten voor een stoplicht terwijl er in de verste verte geen verkeer aankomt. Een duidelijk voorbeeld van de verspilling ‘waarde’-loos wachten. Het gevolg ervan is dat we dat dan ook niet doen en doorrijden (nadat we opletten of er geen kinderen in de buurt zijn; we ons een beetje schuldig voelen enz.).
Het werkzame van het stoplicht is dat de instructie uiterst simpel is: groen is rijden en rood is stoppen. Geen nadenken is nodig en er is geen afhankelijkheid.

Dat is toch wel heel anders met de rotonde die vraagt om kijken, erbij blijven, inschatten maar als beloning dan ook een veel betere doorstroming geeft. Bijkomende voordelen: er is geen elektronica nodig en dus ook geen onderhoud. Nadeel: een rotonde vraagt meer ruimte en kan dus niet overal worden toegepast.

Toch is mijn conclusie: een rotonde is een mooi icoon voor flow in het verkeer.