Wachttijd in zorg tov norm

Bericht uit de Volkskrant (origineel hier). Let vooral op de laatste paragraaf waar patiënt en geld weer even gelijk lopen en het economische proces transparanter is: Wachttijden verdampen!

Wachttijd zorg is langer dan officiële norm

Dat de wachttijden voor geliberaliseerde behandelingen vrijwel zijn uitgebannen, verklaart volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ‘waarom de ziekenhuisbranche zo snel mogelijk de marktwerking wil uitbreiden.’

Van onze verslaggevers Xander van Uffelen, Carlijne Vos op 18 december ’09, 06:00, bijgewerkt 18 december ’09, 08:31
AMSTERDAM – Bij tientallen specialismen moeten patiënten voor een behandeling in het ziekenhuis langer wachten dan de maximaal aanvaardbare duur van zeven weken. Ook bij veel behandelingen als orthopedie, chirurgie en oogheelkunde, is de wachttijd langer dan de officiële norm.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. In de toptien van behandelingen waarbij zorgverzekeraars bemiddelen voor patiënten, is bij negen behandelingen de wachttijd langer dan 49 dagen. Oogheelkunde spant met gemiddeld 90 dagen de kroon.

Patiënten moeten nu gemiddeld 60 dagen geduld oefenen.

Geen goed beeld

Gegevens over wachttijden worden sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel niet meer centraal bijgehouden, zodat er geen goed beeld van bestaat. Wel meldden ziekenhuizen aan het RIVM per specialisme en per ziekenhuis de gemiddelde wachttijd voor enkele hoofdverrichtingen. Deze cijfers zijn vertekend, omdat zowel eenvoudige als ingewikkelde operaties bij elkaar worden opgeteld.

‘Voor een eenvoudige knieoperatie ben je hier binnen vier weken geholpen, maar voor een ingewikkelde schouderoperatie kan de wachttijd langer dan een jaar bedragen’, zegt Inge Schaft, bedrijfsleider orthopedie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Niet geliberaliseerde behandelingen

‘De wachttijden voor eenvoudige behandelingen zoals staar- of knieoperaties, zijn sinds de invoering van marktwerking vrijwel verdwenen’, zegt Ronald Meerlo, directeur Zorg van Univé. De lange gemiddelde wachttijden worden vooral veroorzaakt door behandelingen die nog niet zijn geliberaliseerd (65 procent van de zorg), zo lijkt het. ‘Wij subsidiëren onze spoedeisende hulp en complexe zorg met renderende knieën en heupen’, legt Schaft van het OLVG uit. ‘Dus die patiënten laat je liever niet wachten.’