Vis op reis (retourtje Parijs)

In het RVU programma ‘Keuringsdienst van Waarden‘ zijn soms mooie staaltjes van economische verspilling te bekijken. Een verslag van een van deze uitzendingen is geschreven door Wouter Klootwijk (zie hier).

De casus

Vis wordt in Nederland gevangen, wordt naar een gespecialiseerde Parijse markt gebracht en daar weer ingekocht door de duurdere restaurants uit Nederland. De gevolgen van deze omweg is dat de vis minder vers is dan hij zou kunnen zijn en dat er meer transportkosten zijn vanwege de extra 900 kilometers.
Toch is er blijkbaar een economisch logica om dit zo te doen. Uit alle windstreken worden alle soorten vis op deze Parijse markt aangvoerd en verhandeld. Dat is een groot voordeel voor de inkopers. Ik vermoed dat zij de vis willen zien en ruiken voordat ze deze kopen.

Ik denk dat alleen een tweesporen beleid zou kunnen gaan werken. Enerzijds het aanbod zo precies mogelijk digitaal beschikbaar hebben (videostreaming, data over gewicht, vangstplek, vangstmoment enz.). Anderzijds zal er een vertrouwensrelatie moeten ontstaan tussen vissers/tussenhandel en inkopers die maakt dat de wederzijdse afhankelijkheid vormgegeven wordt.