Mexicaanse griepvaccins in verbrandingsoven

Nieuws vandaag. De eerste miljoenen overtollige vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn deze maand vernietigd in de afvalverbrandingsoven Zavin in Dordrecht. De rest van de 20 miljoen te veel bestelde vaccins worden in de komende maanden vernietigd.

Wat is hier gaande vanuit het perspectief van 7 verspillingen?

De minister heeft het zekere voor het onzekere willen nemen. De ernst van de griepgolf was niet bekend en de minister moest een besluit nemen. EN hij deed het. Hij kocht als klant (namens en voor ons) 20 miljoen vaccins voor het geval dat. Er is hier geen sprake van overproductie (wat je misschien zou denken) maar van extreme voorraden met een beperkte houdbaarheid. De minister heeft er nog 20.000 (1 %) verkocht aan Litouwen, Estland en Suriname. De voorraden nemen nu plaats in, zijn binnenkort over de datum en er zit nog wat transport aan voordat ze vernietigd kunnen worden.

Had het anders gekund? Ik heb geen idee. Een oordeel achteraf is altijd simpel. Evengoed hebben we nu wel een mooi voorbeeld van voorraden. Het enige dat ik mij kan voorstellen is dat het misschien op termijn mogelijk is om veel sneller te produceren. Dat zou als gevolg hebben dat de beslissing later genomen kan worden met weer als voordeel dat de risico’s beter te beoordelen zijn.