Ramsj

Logo van De Slegte

Van de 100 boeken die er worden uitgeven worden er van 93 minder dan 500 exemplaren verkocht. De rest blijft ergens in een voorraad of komt uiteindelijk terecht bij een Ramsj verkoper. De beroemdste is De Slegte. Het bedrijf verkoopt gemiddeld 6.000 unieke nieuwe boeken in deze categorie.

Aan de basis van deze Ramsj-business ligt Overproductie. Er worden teveel en te vroeg boeken gedrukt in de verwachting dat ze zullen verkocht. Maar dat is helaas voor de schrijvers niet zo. Volgens de typische verspillingsketen ontstaat er als gevolg van deze Overproductie Transport en Wachten (van boeken). En met veel geluk kom je met je boek bij De Slegte èn op de top 10 van de Ramsj. Dan is je boek eventueel weer van waarde voor een willige koper/lezer die de nieuwe prijs de juiste prijs vindt.

Mijn zoon vertelde onlangs dat hij een marketingboek bij De Slegte heeft gekocht dat als vraagstelling heeft hoe je vermijdt dat jouw boek bij De Slegte eindigt. Is dat geen mooi verhaal!