Brussel en Straatsburg

Europees parlement in Straatsburg

Een citaat over het bizarre TransportCircus dat Europees Parlement heet.

“Een heel kantoor verhuizen naar een ander land en het vervolgens een paar dagen later weer terugverhuizen! Het is bijna niet voor te stellen, maar dat is wat meer dan vierduizend werknemers van het Europees Parlement in Brussel elke maand doen als zij vergaderen in het Franse Straatsburg. Het is niet alleen een maandelijkse exodus van personeel, maar ook een enorme papierwinkel, die in zeven vrachtwagens wordt vervoerd naar Frankrijk.

Elke keer dat het Europees Parlement verhuist, kost dat de Europese belastingbetalers 12 miljoen euro, dat is 200 miljoen euro per jaar. Het feit dat het Europees Parlement afwisselend in drie verschillende steden bijeenkomt (Brussel, Straatsburg en Luxemburg) is een overblijfsel uit de beginperiode van het parlement. Het idee was toen om de Europese instituten zoveel mogelijk te spreiden over de lidstaten. Maar aan dat idee zou wel eens een einde kunnen komen nu er een campagne is begonnen met het doel te zittingen in Straatsburg te schrappen.”

Is dat geen mooi klassiek voorbeeld van overbodig Transport vanuit het gezichtspunt van de Europese burger. Helaas is waarschijnlijk het gevoel voor toegevoegde waarde van Straatsburg/Frankrijk, in combinatie met hun vetorecht, dat maakt dat het nog tijden zo zal blijven.